Yumurtalık kanseri sonrasında hayat: Sağ kalmak!
Yumurtalık kanserine yakalanan kadınlarda cerrahi tedavi sonrasındaki ek tedaviler hastalığı ortadan tamamen ortadan kaldırabilir veya belli bir süre geri gelmesini engelleyebilir. Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir. Nadiren, yapılan tedaviler sonucunda kanser gerileyebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir, bu zamanlarda kemoterapi bazen de diğer tedaviler uzun süreler ve kısa aralıklarla devam edebilirler. Kanser ile yaşamayı öğrenmek vakit alır ve son derece streslidir.
Tedavi sonrası takipler:
Kanser tedavisi sona erdikten sonra doktorlarınız belli bir süre daha sizi sıkı gözetimde altında tutmak isteyeceklerdir. Bu takip randevularına devam etmek çok önem arz eder. Bu takipler sırasında doktorunuz size şikayetlerinizi soracaklar, muayene edecekler ve gerektiği takdirde kan testleri isteyeceklerdir. Duruma göre tomografi veya başka görüntüleme tetkikleri de istenebilir.
Yumurtalık kanseri tedavinizi bitirdikten sonra aşağıda sıralananlara benzer şikayetleriniz olursa bir sonraki randevunuzu beklemeden doktorunuzu arayıp daha erken görüşme talep etmeniz gerekir:
Kanama(vajinadan, makattan veya idrardan)
Gaz çıkaramama veya kusma
Barsak alışkanlıklarında değişiklik
İştah azlığı
Açıklanamayan kilo kaybı
Ağrı( kasık ağrısı, karın ağrısı)
Öksürük
Nefes darlığı
Bacaklarda veya karında şişkinlik oluşması
Takip Sıklığı
Tedavi bitiminden sonra doktorunuz sizi ilk iki yıl 3 ay aralıklara sonrasındaki 3 yılda 6 ay aralıklarla takip etmek isteyecektir. Daha sonra bu takip sıklığı yılda bire düşecektir. Bunun nedeni hastalık tekrarlarının en sık olarak ilk 2 yılda saptanmasıdır, bu yüzden ilk iki yıldaki takip sıklığı daha fazladır.
Hastalığın tekrar etmesi önlenebilir mi?
Yumurtalık kanseri tedavisini tamamlayan her hastanın aklına takılan temel soru hastalığın tekrarını engellemek için yapılabilecek bir şeylerin olup olmadığıdır. Egzersiz, diyet önerileri, beslenme destekleri gibi hayat tarzı değişikliklerinin rahim kanserinin tekrar etmesini engelleyeceğine dair net bir kanıt yoktur. Bununla birlikte sağlıklı bir yaşam tarzı sürmenin genel olarak faydalı olduğu su geçirmez bir gerçektir. Aynı şekilde yumurtalık kanseri tedavisi için yeni uygulanmaya başlayan akıllı ilaç tedavileri (PARP inhibitörleri) bazı hasta gruplarında hastalığın geri gelmesini engellemek için kullanılabilmektedir. Bu yöntemler hakkında daha detaylı bilgi almak için tıbbi onkoloji uzmanınız ile görüşmelisiniz.
Peki ya hastalık tekrar ederse?
Eğer bir noktada yumurtalık kanseri tekrar ederse, tedavi seçenekleriniz hastalığın hangi bölgede ve ne şekilde tekrar ettiğine ve daha önceden aldığınız tedavilere bağlı olarak değişir. Cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi veya hedefe yönelik tedavi seçenekleri kullanılabilir. Hastalığı tekrar etmiş hastaların yönetiminde cerrahi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi branşlarının ortak toplantılarla karar vermeleri gereklidir.
Dr. Derman Başaran
Tedaviler ve aklınıza takılanlar hakkında sorular için hemen formu doldurun.